Hur man smakar av en grappa

Mera information om grappa, till exempel hur man dricker, och smakar av, grappa, finner i det som följer. ANAG, Nationella Föreningen för Avsmakning av Grappa, har gett ut ett s k organoleptisk (öga, näsa, mun) testprotokoll som kan användas vid grappaprovningar. Svenska Grappa Akademien har tagit fram en förenklad variant på detta protokoll. Protokollet går för närvarande igenom en omfattande validering i samband med att akademien smakar sig igenom det sortiment som Systembolaget erbjuder till försäljning i Sverige. En kort genomgång av de olika stegen i en grappaprovning följer nedan.
  1. Titta noggrant. Notera klarhet och färg.
  2. Lukta, utan att skaka, på behörigt avstånd. Kom inte för nära med näsan. Försök identifiera alla aromer, intensitet och komplexitet – på behörigt avstånd.
  3. Skaka om, kraftigt (för att röra upp eventuella orenheter) och dofta av genom att dra in doften med ett djupt och långt andetag med näsan så nära grappan som möjligt. Är det en fin grappa får den inte ”knipa” eller ”nypa dig” i näsan.
  4. Smaka nu av grappan med en 3-4 droppar som du låter täcka mitten och bakre delen av tungan. Försök hitta alla smaker. Har du tagit in rätt mängd försvinner grappan redan i munnen.
  5. Svälj en liten munfull, tillräckligt för att känna och följa grappan ända ner i magen. En god grappa ska kännas välkommen, när den är framme. Den ska ”landa väl”.
    1. Lagrade grappor kompletteras gärna med mörk choklad (helst 80 % cacao)
    2. Unga grappor fungerar bäst med frukter (jordgubbar, aprikos, och så vidare)
  6. Ställ ifrån dig glaset, med en liten mängd grappa kvar. Vänta 5 till 10 minuter. Dofta av igen. Om du är en duktig avsmakare ska du kunna känna igen samtliga aromer, dofter och intensitet. Förutsatt, förstås, att de inte är försvunna – ett kännetecken på en riktigt dålig grappa, ett fuskjobb, med andra ord.